Vinterstell

VINTERSTELL

Collien er en robust rase, men det er viktig å forebygge frostskader og å ta godt vare på potene. En for en hund som er reumatisk er det svært viktig å ikke bli kald. En frakk kan være en god idé for å hindre han/henne i å fryse, og å bli kald og stiv i leddene. 


Mine hunder er arbeidshunder og de både jobber og trener, i perioder må de vente i bilen og på de kalde vinterdagene har de alle sammen på seg frakk for å holde varmen og ikke bli stiv og kald. Min eldste Collie, Lille Heike-mor, bruker frakk når temperaturen er under minus 5 grader C og hun må sitte i bilen. Hun er ikke plaget av verken stive ledd eller reumatisme – men dette er for å forebygge. Til mine Collies bruker jeg en frakk som heter Back-On-Track, som forebygger kalde muskler og ledd.


Little Heike-mother
TengelMan
From left Little Heike-mother, TengelMan, Wild Villemo

Vær forsiktig når de går turer i nærheten av frosne innsjøer, vann, bekker.  Hunder har ingen forståelse for tynn is og ramler de først uti så kan de ha store problemer med å klare å komme opp igjen. Dette kan gi alvorlig nedkjøling, så kan være dødelig. Hunder som «skøyter» på isen kan lett få skader som avrevne leddbånd, og strekkskader, dette kan også skje om de går på isete veier. Så det er all grunn til å være forsiktig.


Går du i områder der det kan finnes frostvæske, så ikke la hunden få slikke i seg snø og selvsagt heller ikke ukjente væsker. Nysgjerrige og tørste individer kan lett finne på å slikke i seg dette. Og det skal ikke mye til før dette er dødelig. Bokser med kjølevæsker skal du sette på trygge plasser og søler du skal du få det opp.


I vintermånedene må du passe litt ekstra godt på potene til din

hund. Hunder som går i snørike områder kan få store isklumper

mellom tredeputene, noe som kan gjøre at de starter å halte.

Pass på å holde området mellom tredeputene fritt for is. 

Mange hunder har mye hår mellom tredeputene og det hjelper

godt å klippe håret her helt ned. Å bruke en fet salve på potene

og mellom tredeputene når du er ute på tur vinterstid kan

forebygge mye av dette problemet. Vær nøye med at du kun

bruker en salve som ikke er skadelig i tilfelle hunden

skulle slikke i seg noe av den.


Når du starter å gå tur i kulda vil du se at enkelte hunder

løfter opp først den ene poten så den andre.  Dette er

kuldekrampe.  Ta poten I hånda di og varm opp litt, så vil

krampen forsvinne ganske fort. Denne krampen er ikke farlig

men den er selvsagt ubehagelig for hunden


Hunder som bor i byen må ofte krysse veier og fortau der

det er saltet.  Saltet bidrar til tørre, sprukne og potensielt smertefulle

poter. Dette igjen vil oppmuntre hunden din til å slikke på

potene sine og dermed får de i seg saltet, dette kan gi

mageproblemer. Gjør det til en regel at du vasker føttene på hunden din når du har gått i slike områder.  Du bør også smøre inn føttene før du går slik at salven gir en beskyttende hinne mot saltet.


Hold neglene til hunden din korte


Jeg bruker “sko” på mine Collies når snøen hare en slik temperatur at det blir ising mellom tredeputene, dette beskytter mot ising og skader. Jeg bruker samme typen «sko» som brukes til sledehunder.  De er superbra og ramler aldri av


Det er uunngåelig at det kan blir skader på tredeputene i løpet av en aktiv hunds liv, for eksempel ved at de tråkker på noe skarpt. Ved kutt bruker man som førstehjelp å rense forsiktig med varmt vann og mild såpe, og bruke trykk for å stoppe en eventuell blødning. Tredeputer er tykke og de tar tid for å leges etter kutt.  Dype kutt må behandles hos veterinær og enkelte ganger sys.


En super salve som jeg selv alltid har i førstehjelpsskrinet er Calendula, naturens egen antibiotica. Har brukt denne salven i mange år når det har vært skader på mine hunders tredeputer.

From left Little Heike-mother, TengelMan
From left TengelMan, Little Heike-mother

Glade Collies med sko


Har du hunder som bruker mye av sin tid ute, i hundegård, så er det en selvfølge at du har godt isolert hundehus.