Om Oss på Norsk


Fra venstre, Sammie, Lille Heike-mor

og Sheppegutt

Mitt navn er Elisabeth og jeg bor 9 mil syd for Oslo i Vestfold fylke. 


Når jeg kjøpte min første Collie Annabelle Samantha ( hennes side ) i 1984 ville jeg ha en Collie som kunne gjete sauer og kuer. Og med henne ble jeg totalt betatt av rasen.  Ikke bare er rasen intelligent, lettlært og snill men også ekstremt vakker og alltid klar for litt moro.  Samantha var alt jeg kunne ønske meg og hun lærte meg så utrolig mye. Hun var i jobb som sauegjeter og kugjeter og etter hvert startet vi opp med både lydighet, spor og søk. Også godkjent brukskåring. Hun var HD-fri, og hadde en god helse de få årene hun levde. 

Samantha var min hjertehund og å miste henne når hun bare var åtte år var hjerteskjærende. Tusen takk til oppdretterne Tom Otto Lomark og Ulf Fosseland som lot meg få denne fantastiske damen og for den interessen dere viste gjennom de årene Samantha levde.


Da Samantha tragisk døde i 1993, fikk jeg min andre Collie, Sammie ( hennes side ).  Og hvilken valp dette var.  Hun var den fødte ettersøkshund, hun var en superb gjeter og lydighetshund.  Med tiden ble hun Norges mest allsidig meritterte Collie (redning, spor, lydighet (elite-champion), utstilling (champion), godkjent mentaltest, godkjent brukskåring. HD-fri og  cea/pra/cataract fri, normal thyroidea og super helse. Denne fantastiske damen ble mor til mitt B-kull (en av valpene kjøpte jeg tilbake, Sheppegutt (hans side )  i en forferdelig tilstand).  Hun ble drept av bivirkninger av Rimadyl nesten 13 år ung. Hjerteskjærende. Barnebarn etter Sammie finnes i England, Finland, Sverige, Danmark, Italia, Australia og Norge

Tusen takk til oppdretter Eva Elvsaas som lot meg få denne fantastiske damen og for den interessen du viste gjennom de årene Sammie levde.


I 2002 kom det en annen fantastisk dame inn i mitt hjem, Lille Heike-mor ( hennes side ) , en import fra Sverige. Hun var også sønnedatter etter min Sammie, noe som var veldig lett å merke. Lille Heike-mor var så full av liv og ville alltid jobbe og lære nye saker. Gjeting, spor, søk, feltsøk, alt var like spennende for henne.  Godkjent mentalitet test og brukskåring. NHL-champion. Hun ble en fantastisk mor til mitt C- og D-kull (en av valpene fra D-kullet , TengelManne ( hans side ) ble værende hos meg). HD-fri og cea/pra/cataract fri, super helse, selv om hun gjennom årene fikk noen skader, hvilket ikke er så merkelig ettersom hun var “over alt”. Helt fryktløs. I en alder av 12 ½ år så fikk hun ikke bare CERT, BIM, BIR-veteran men også BEST-IN-SHOW 4 Veteran – det er kvalitetskropp det. Og selv som 14 ½ åring så ville Lille Heike-mor lære noe nytt så vi lærte henne å finne kantareller.

Hun ble drept nesten 15 år ung av en veterinær som feilbehandlet henne. Utrolig hjerteskjærende.

Tusen takk til oppdretter(ne) Wanda Forsberg (og mannen Lasse) som lot meg få denne fantastiske damen og for den interessen dere viste gjennom de årene Lille Heike-mor fikk leve.


Min fjerde og siste Colliedame kom hit i 2011, Ville Villemo ( hennes side ).  Hun er en ekstremt glad liten dame, ivrig og uredd. Hun elsker mennesker, men er ikke interessert i andre hunder. Hun er også en arbeidende hund og som mine andre elsker hun å få ulike typer av oppgaver som lydighet, sporing, feltsøk, gjeting etc. HD-fri og cea/pra/cataract fri.  Jeg har vist henne litt på utstilling med helt ok resultat.  Dessverre har vi ingen kontakt med oppdretter, og jeg har gitt opp å få svar på mine mail nå. 


Jeg fikk mitt kennelnavn Echuca i 1996, og det har bare blitt født tre kull her (1996, 2004 og 2007) med totalt 13 valper, der jeg har eksportert 5 til Sverige.

Kvalitet før kvantitet.

Jeg har kjøpt inn fire valper fra ulike oppdrettere, og med unntak av en har jeg hatt super kontakt med 3 av dem – de har alltid svart på mail, brever etc. Jeg har forsøkt å være slik de tre har vært med meg ved å svare på mail og telefoner når valpekjøperne mine har lurt på noe.


Mitt mål som oppdretter har vært å "produsere" friske valper, med god mentalitet, med gode arbeidsegenskaper, med god avreagering, som ikke er skuddredde, og med den rette Colliementaliteten - intelligente - snille - aktive uten spor av nervøsitet. At valpekjøpere får et emne de kan jobbe med.

Foreldredyrene jeg har brukt i avel har selvsagt vært skuddfaste, og ellers lyduberørte. Mine egne avelsdyr har bevist at de kan jobbe (redning, gjeting, spor, lydighet etc).  Det er viktig at foreldrene er korrekt konstruerte med gode kropper og selvfølgelig at de ser ut som en Collie, også at hannene ser ut som hanner og ikke små feminine pelsdotter. For meg er en Collie en bruks/arbeidshund og det er viktig å bevare den som det. Og før man skal bruke dem i avel så er det ikke bare utsiden som er viktig men også innsiden. God mentalitet og god helse er alfa og omega. Det har ingen hensikt å være vakker om den er redd for sin egen skygge, eller har mentale brister (som t.ex. golvredsel).  Selv har jeg kun brukt hunder i avel som har en eller annen form av mentalitetstest, helsetestet samt at mine egne har vist at de kan gjete.


Som skrevet over er det født 13 valper her, og de har samlet gitt noen helt fantastiske resultater.

Her er et lite utdrag av hva som er oppnådd:

En dobbeltchampion i spor

Tre godkjente ettersøkshunder

Tre Viltspor Championer

To godkjente BH-tester (kun to har deltatt)

En aktiv elgjeger

En konkurrerer Elite lydighet

En konkurrerer Elite søk

Fire kvalifisert/godkjente for lydighet klasse 3

Flere kvalifisert/godkjente lydighet klasse 2

Mange kvalifiserte/godkjente lydighet klasse 1

Flere CC’s resCC’s, BIR, BIM, BIG, BIS-plassert

En ble Collie-SM vinner I lydighet

En er godkjent i klasse B spor

En er kvalifisert for klasse B spor

En kvalifiser C-spor

En er LP-titlet

En godkjent brukskåring

Flere er mentaltestet

To Championater I NHL

Flere har fått tittelen «Årets Collie her i Norge i både spor og lydighet»

Vestfold Mester i Bruks

Samt flere andre gode resultater

Dette hadde ikke vært mulig om jeg ikke hadde hatt fantastiske valpekjøpere.  Tusen takk til dere alle for at dere har vist/konkurrert/trent/elsket «mine valper» og gitt disse utrolige resultatene.


Og ikke minst – det aller viktigste - takk for at dere har gitt «mine valper» kjærlige og gode hjem. 


Valper fra Echuca Working Collies ble valpetestet ved ca. 7 ukers alder (endel likt Vollhart valpetest). Valpene har blitt øyelyst, vaksinert, behandlet mot innvollsorm, helsetestet, registrert i NKK, og mikrochippet. De fikk med seg leke, mat, skål etc samt teppe som lukter søsken/mamma, og en perm med diverse tips.


Jeg har alltid prøvd å være tilgjengelig for mine valpekjøpere.  De som har ønsket det har fått treningstips etc noe de får hele valpens liv.  Bor de nærme inngår også kloklipp.


Tusen takk til dere alle sammen – det har vært en fantastisk reise å bli kjent med dere alle sammen.
Collies som har bodd hos meg som elskede familiemedlemmer:

 

Black Gary My Villemo To Echuca,   13 mars 2011 - 11 september 2021

BH NCH (NHL) Echuca Dynamite Delinquent Tengel,   5 juli  2007 - 11 juni 2018

BH NCH (NHL) Dantos Good Luck Heike To Echuca,   20 april 2002  -    10 januar 2017

NCH (NHL) Echuca Berry Bush Big Brainy Bandit,   15 mars 1996   -    21 oktober 2009

N L(Elite)CH NUCH (NHL+NKK) Chesseva's Classic Charming Sammie,   13 mars 1993  -    17 januar  2006

Annabelle Samantha,   20 juli 1984  -   15 april 1993Medlem i :