Ta vare på din hunds tenner

TA VARE PÅ DIN HUNDS TENNER


Bildet viser Lille Heike-mors tenner, 13 år ung. Tar du like godt vare på din hunds tenner så vil også den ha slike fantastiske tenner når den kommer opp i årene slik min Lille Heike-mor har.

Ting vi bruker for å ta vare på vår hunds tenner

Lille Heike-mor får pusset tennene sine

Ta godt vare på tennene til din hund. 


For mange år siden nå så stoppet jeg med å gi mine Collies ferdigfôr og isteden lager jeg mat til dem selv.  Jeg vet da eksakt hva de får i seg.  Etter at jeg startet med hjemmelaget mat har aldri mine hunder hatt verken tannstein, belegg eller andre problemer med sine tenner.


Hunder er ikke like utsatt som oss mennesker for å få hull i tennene sine, men de kan allikevel få både tannstein, belegg og andre problemer.  Dårlig ånde er ofte det første symptomet på at det er problemer med hundens tenner.


Som hos mennesker kan problemer med tennene føre til livstruende infeksjoner, og problemer med både hjerte, lever og nyrer.

En gang i uken tar du en ekstra titt på hunden din.  Du sjekker at tannkjøttet er rosa, ikke verken rødt eller hvitt, det skal ikke være hovent.  Tennene skal være rene og hvite uten belegg og tannstein.


Det finnes både tannbørste og tannkrem beregnet til hund slik at du kan børste tennene. Det finnes også tannbørster som du kan ta på fingeren din for å pusse tenner og massere tannkjøttet. Ikke bruk tannpasta beregnet for mennesker da dette inneholder fluor og er giftig for hund.


Det er ikke så dumt å starte med tannpuss allerede når du får hjem din lille valp, den blir da vant til at du gjør dette.  Start forsiktig med å kanskje kun bruke fingeren inni munnen på den der du «masserer» litt på tannkjøttet og bare venner den til at det er normalt at du skal sjekke munnen. Så bruker du tannbørsten, enten en vanlig eller den du kan ha på fingeren, puss bare litt om gangen til på begynne med. gjør dette til en koselig stund og utvid tiden slik at du kan få børstet hele tannsettet på en gang etter hvert.  Det tar ikke lange tiden før din hund ikke har noen problemer med å få tennene sine børstet.


Selv gir jeg mine Collies bein som de kan tygge på, som t.ex. råe kyllingvinger og råe oxehaler, dette hjelper til å holde tannkjøtt og tenner i tipp-topp stand og sterke og friske.


Når du har den årlige kontrollen hos din veterinær, så sjekkes selvsagt også tennene, men hvis du oppdager noe som ikke stemmer i tiden mellom veterinærbesøkene så skal du få dette sjekket.

Dette kan være:

*Dårlig ånde.

*Endringer i spiseatferd – vil ikke spise, tygge

*Hunden bruker labben unormalt mye ved munn og hode

*Hunden er deprimert

*Sikling mer enn normalt

*Misfarget eller knekt tann, mistet tann etc

*Rødt, hovent og smertefullt tannkjøtt

*Brun/gult belegg/tannstein ved tannkjøttsranden

*Tumører

*Løse tenner

*Cyster under tunga


Alt dette vil du raskt legge merke til om du fra valpen var liten har undersøkt munnen til hunden din og pusset tennene dens.


Noen tann – og munn sjukdommer du skal være oppmerksom på:


Periodontal sjukdom (periodontal betyr rundt tannen): smertefull infeksjon mellom tennene som kan resultere i at tenner løsner og spre infeksjonen til resten av kroppen. Symptomene er løse tenner, dårlig ånde, tannpine, nysing og rennende nese.


Gingivitt: er en betennelse i tannkjøttet som hovedsakelig skyldes opphopning av plakk, belegg og sykdomsfremkallende bakterier i tannkjøttsranden. Symptomer er blødninger, rødt og hovent tannkjøtt og dårlig ånde. Dette er reversibelt om man starter med å rense tennene og å holde de rene.


Halitoses / dårlig ånde: kan være det første tegnet på problemer i munnen og er forårsaket av bakterier fra matpartikler som blir liggende mellom tennene eller en infeksjon i tannkjøttet. Helt vanlig tannbørsting vil kunne forbedre dette.


Hovent tannkjøtt: utvikler seg når plakk/belegg bygger seg opp og mat setter seg fast mellom tennene. Regelmessig tannpuss hjemme og en sjekk av tenner når man er hos dyrlegen forhindrer dette.


Voksende tannkjøttsykdom (epulis): oppstår når tannkjøttet vokser ukontrollert og over tennene og må behandles for å unngå infeksjon. Dette er en arvelig tilstand. Behandles med antibiotica, operasjon.


Svulster: vises som klumper i tannkjøttet. Noen av disse er ondartet og dette må fjernes kirurgisk.


Cyster i spyttkjertlene: ser ut som store, væskefylte blemmer under tungen, men kan også utvikles nær hjørnene av kjeven. Dette krever drenering og skadet spyttkjertel må fjernes.


Valpesjukeskadet tann: kan oppstå hvis hunden hadde valpesjuke som liten. Voksentennene kan etter en slik sjukdom bli svekket.   En skade som er oppståttpga av dette er permanent og tannen/tennene som er skadet bør fjernes av en veterinær.



Du skal også sjekke munnen om hunden din spiser dårlig, ikke vil ha mat. En hund som har vondt i tennene sine kan også reagere med aggressivitet.

Merker du at hunden din ikke oppfører seg helt som vanlig ta en tur til dyrlegen og få sjekket tennene. Smerter kan få hunden til å reagere urasjonelt.


Nå er det ganske forskjellig fra individ til individ hvor mye plakk/belegg de får på tennene sine akkurat som hos oss mennesker.   Noen individer får aldri problemer mens andre sliter med belegg.   Gi hunden bein å tygge på slik at den skaper bort belegg, t.ex. råe kyllingvinger, råe oxehaler etc. Hunden vil takke deg ved at den får lov til å ha en munn uten tannsmerter.


Og både du og hunden din kan smile med flotte hvite sterke tenner.