Giftig og farlig mat for din hund
Ville Villemo vil aldri spise noe som er farlig for henne


FARLIG MAT -

SKAL IKKE GIS HUNDER

 Giftinformasjonen Norge, åpnet hele døgnet - telefon  22 59 13 00

NAVN

REAKSJONER

Alkohol

Alkoholforgiftning kan føre til alvorlige skader, forvirring, kvalme, problemer med å tisse og koma

Aprikos

Frøene inneholder cyanogenic glykosider og kan gi cyanid-forgiftning

Avokado

Avokado inneholder et giftig element som heter persin og kan skade hjerte, lunge og annet vev hos mange dyr. Avokado har høyt fettinnhold og kan gi mageproblemer, oppkast og også pankreatitt. Frøgropen er også giftig og skulle hunden svelge den kan den sette seg fast i tarmen og gi en alvorlig blokkering som må fjernes kirurgisk. Avokado er en ingrediens i guacamole og bør derfor holdes vekk fra hunden.

Bein (kokte)

Kokte bein kan være svært farlig å gi. Når bein blir kokt blir de litt sprø, som kan føre til at de splintrer seg. Splintene kan være sylskarpe og kan gi kvelning om det blir sittende fast i halsen, de kan også lage hull i tarm/mage. Bein som er spesielt ille er kylling, svinekoteletter og kalv.Symptomer på kvelning er :

Bleike og blå tannkjøtt/slimhinner

Gisper med åpen munn og problemer med å puste.

Bruker labbene i ansiktet

Sen og overfladisk pust

Bevisstløshet og utvidede pupiller

Brøddeig

Skulle hunden få i seg brøddeig så vil denne pga varmen i hundens mage heve seg. Ettersom deigen hever vil det produseres alkohol.  Dyr som skulle ha fått i seg deig kan få magesmerter, oppkast, forvirring, magedreining og depresjon. De trenger kun å spise litt brøddeig før det blir farlig da deigen hever til mange ganger sin egen størrelse.

Druer / Rosiner

Selvom vi ikke kjenner til hvor lite av dette som skal spises før det blir dødelig, så er druer og rosiner giftig for hunder om de spiser stor mengder. Symptomene gir magetarmproblemer som oppkast og diaré, deretter kommer symptomene på nyresvikt som oppstår om lag 24 timer etter inntak. Da dette er ekstremt alvorlig så er anbefalingen å få hunden til å kaste opp, så magepumping og tilskudd av aktivt kull. Det gis også intravenøs behandling i minst 48 timer indikert av hva blodprøvene forteller, pga faren for nyresvikt.

Eple

Frøene inneholder cyanogenic glykosider og kan gi cyanid-forgiftning

Fersken

Frøhulen inneholder cyanogenic glykosider og kan gi cyanid-forgiftning

Godteri - Xylitol

Sukkerfri godteri kan inneholde xylitol som kan gi bl.a. leverskade og hos noen dødsfall.

Kalkunskinn

Kan gi akutt bukspyttkjertelbetennelse som er alvorlig og ofte dødelig

Koffein

Drikker som inneholder koffein (brus, te kaffe) fungerer som et stimuli og kan gi økt hjertefrekvens opp tilet farlig nivå. Det er kjent at dyr som har fått i seg kaffe har opplevd anfall som i enkelte tilfeller kan være dødelige.

Kirsebær

Frøhulen inneholder cyanogenic glykosider og kan gi cyanid-forgiftning

Løk

Løk kan gi hemolytisk anemi, som betyr at de røde blodlegemene sprekker og hunden får oksygenmangel. En forgiftning kan oppstå ved et enkelt inntak av mye løk eller gjentatte måltider som inneholder lite løk. Vanligvis går det bra ved at man unngår at hunden får i seg løken. Forgiftningen kan oppstå et par dager etter at hunden har fått i seg løken. Først så vil vi se at hunden får magetarmproblemer som oppkast og diaré, svakhet og ikke eller lite  interessert i mat. Pigmentet fra de ødelagte/sprukne blodlegemene gjør at hundens urin kan ha en mørkere farge. Hunden vil bli kortpustet pga færre blodlegemer som frakter oksygen. Andre symptomer er økt kroppstemperatur, forvirring og økt hjerterytme.  Ta umiddelbart en tur til din veterinær.

Maiskolber

Mange hunder har lidd, og i enkelte tilfeller også dødd av å spise maiskolber da maiskolben har satt seg helt eller delvis fast i tarmene. Aldri la din hund ha tilgang til maiskolber

Makadamia Nøtter

Den giftige komponenten i disse nøttene er ukjent, men å spise så lite som seks nøtter har vist seg å gi økt kroppstemperatur, økt hjertefrekvens, kramper i muskler, svakhet eller lammelser i bakparten. Hunder som er forgiftet har problemer/klarer ikke å reise seg, de er fortvilet og vanligvis så peser de. Noen har hovne bein og viser tydelige smerter når man manipulerer beina. Hunder blir bra igjen og det er ikke kjent dødelige tilfeller. Denne advarselen gjelder også smør laget av makadamia nøtter.

Muggen mat

Den vanligste muggen som vokser på mat inneholder giftstoffer som penicillinmuggstoffer, eller tremorgenic mykotoksiner. Symptomer på forgiftning kan gi alvorlige kramper og anfall som kan vare i timer eller dager. Det er viktig å dra rett til veterinær for medisinsk behandling.

Muggen/dårlig mat kan gi matforgiftning. Og symptomene er alvorlig oppkast, diaré og sjokk.  Forebygging er enkelt ved å ikke gi muggen/dårlig mat til hunden, og ikke la den få mulighet til å få tak på kastet mat.

Muskat

Det finnes rapporter som viser at muskat er et hallusinogen når det blir inntatt i store mengder. Muskat kan gi kramper, anfall, og i noen tilfeller også død.

Nøtter

Generelt er ikke nøtter bra for hunder da de har høyt fosforinnhold som kan føre til blæresteiner

Planter

Hunder kan bli ekstremt syke og i verste tilfeller dø av å spise planter.  Alle ukjente planter skal holdes unna dyrs rekkevidde.


Liste på giftige blomster og planter : se her

Plastikk

Det er ikke uvanlig at hunder gafler i seg plasten som mat er pakket inn i. Dette kan gi både blokkeringer i tarmen og kvelning. Kast alltid plast på en trygg måte slik at verken hunder eller andre yr får tak på det.

Plummer

Frøhulen inneholder cyanogenic glykosider og kan gi cyanid-forgiftning

Poteter

Vi finner solanum alkaloider i potetspirer og det grønne på potetskallet, som oppstår når knoller er utsatt for sollys under vekst og etter innhøsting. Vi ser relativt sjeldent forgiftninger, noe av årsaken til dette er at solanin ikke tas opp så lett.


Kokte poteter er det ingen grunn til ikke å gi, hundene liker det og det er næringsrikt

Pærer

Frøhulen inneholder cyanogenic glykosider og kan gi cyanid-forgiftning

Rabarbra

Bladene

Salt

Salt og salt mat kan gi mageproblemer og bukspyttkjertelproblemer.  Noen hunder, spesielt store raser har hivd i seg enorme mengder vann etter å ha spist salt mat, noe som har resultert i magedreining som er livstruende.

Sitrusoljeekstrakt

Sitrusolje ekstrakt kan forårsake oppkast

Sjokolade

Sjokolade inneholder theobromine some er sentralstimulerende og vanndrivende. Skulle de få i seg en overdose kan de bli opprømte og hyperaktve.  Pga den vanndrivende effekten vil de kunne tisse mye og være knstant tørste.  Ikke uvanlig med oppkast og diaré. Det mest alvorlige er hvordan theobromine virker på hjertet.  Theobromin an gi økt hjertefrekvens eller uregelmessige hjerteslag. Kan være fatalt og hunden dør.


Symptomer på sjokoladeforgiftning: oppkast, diaré, kramper, hyperaktivitet, uregelmessige hjerteslag og anfall.


Større mengder sjokolade kan drepe selv en mediumstor ellr stor hund.  30-40 gram sjokolade ser ikke mye ut men det kan være dødelig for en liten hund. Etter at hunden har spist mye sjokolade så tror enkelte hunde-eiere at hunden er upåvirket. Imidlertid kan det faktisk gå flere timer før du ser tegn til forgiftning, og hunden kan dø.

Kakaopulver og kokesjokolade er typene som inneholder mest theobromin og derav giftigst. De inneholder ti ganger mer theobromin enn melkesjokolade. Selv å slikke i seg litt mørk sjokolade fra bollen når man har bakt kan gi hunden symptomer.  Melkesjokolade er den som inneholder minst theobromin. Ingen dyr har behov av å spise sjokolade.


Melkesjokolade 44-66 mg theobromine / 28.35 g sjokolade

Mørk sjokolade; 450 mg theobromine / 28.35 g sjokolade

Kakao/pulver sjokolade; 150-600 mg theobromine / 28.35 g sjokolade

Dette betyr at 28.35 gram mørk sjokolade kan forgifte en hund som veier 2.25 kilo eller 283.5 gram mørk sjokolade kan forgifte en hund på 22.5 kilo.

Sopp

Enkelte sopptyper kan bli fatalt om hunden får det i seg. De kan gi alvorlig leverskade og neurologiske skader. Skulle hunden få i seg sopp så prøv å få den til å kaste opp og gi aktivt kull.  Det kan være nødvendig å måtte gi støttende leverbehandling i tillegg

Tobakksprodukter

Sigaretter, tobakk, nikotintyggegummi etc kan være dødelig om hundene får i seg dette. Tegn på at hunden er nikotinforgiftet kan være hyperaktivitet, spyttsekresjon, pesing, oppkast og diaré. Langt fremkomne symptomer kan være muskelsvakhet, rykninger, kollaps, koma, økt hjertefrekvens og til slutt hjertestans. Mistenker du at hunden din har fått i seg tobakk så drar du til veterinær umiddelbart for behandling.

Tomater (Planten)

Tomater inneholder atropin som kan føre til utvidede pupiller og uregelmessige hjerteslag. Den høyest konsentrasjonen av atropin finner vi i bladene og stilken på tomatplantene, deretter de umodne tomatene og så den modne tomaten.

Trolldeig

Hjemmelaget trolldeig inneholder store mengder salt. Skulle hunden få i seg dette kan det gi saltforgiftning, noe som kan være fatalt.