Din hunds tenner

DIN HUNDS TENNER

Bamsegutt

Echuca Daredevil And Dashing Bamse viser sine flotte valpetenner

Akkurat som mennesker har hunder to sett tenner, “melketenner” og voksentenner.  Valper blir født tannløse.  Tennene begynner så smått å kommer frem ved to -  tre ukers alderen.  Antall melketenner er 28, disse

starter de å miste fra 4 måneders alderen (ca) for så å få de blivende tennene.  De første melketennene som blir løse og ramler ut er fortennene, så kinntennene (premolarer) og deretter rovdyrtennene.


Nå har ikke valper jeksler, kun kinntenner (premolarer). Som voksen vil hunden ha 42 tenner og normalt så er hele det voksne tannsettet på plass når hunden er om lag 7-8 måneder.


Å få tenner er en prosess som tar mange måneder og som også kan være smertefullt og ubehagelig. I denne perioden vil de gjerne bite og tygge på ting for å fjerne ubehaget. Gi hunden noe den får lov til å tygge på,

som t.ex. råe kylling-bein.  Du kan også væte et håndkle, legge det i frysen og gi det til valpen når det er frossent.  Dette vil lindre såre gummer. De første tennene som valpen din får er små og spisse, som nåler, og de sitter fast i absolutt alt.


Tannfelling

Hver enkelt lille melketannrot vil normalt bli absorbert av den voksne tannens rot. De første tennene som ramler ut er de små fortennene, så vil jeksler (premolar) og rovdyrtannen komme og de bakerste jekslene (molarene) gjøre tannsettet komplett ved ca 7-8 måneders alder.


Kommer tennene normalt

Når du får valpen din hjem så gjør tannsjekk like vanlig som annen type stell.  Følg også med på at de blivende tennene kommer korrekt og at melketennene ramler ut. Skulle en melketann ikke ramle ut vil dette gi problemer for den blivende tannen. Presset fra melketannen kan forårsake at den nye tannen blir feilstilt. Slike melketenner

som ikke ramler ut må opereres bort, dette bør gjøres tidlig slik at hunden får et korrekt bitt.


Tannmangel

Forskning har vist at så mye som 40 % av alle hunder mangler en eller flere tenner. Tannmangel er i de fleste tilfeller en arvelig feil. Derfor avler vi ikke på hunder med tannmangel.


Korrekt bitt

Saksebitt er en hunds normale bitt og det bittet man vil ha på de fleste raser. Når hunden har en saksebitt vil fortennene i overkjeven plasseres rett foran fortennene i underkjeven. Tannradene er så tett at de er i kontakt med hverandre.


Løse tenner

Når det gjelder valper er ikke løse tenner noe problem.  Er du heldig vil du også finne noen melketenner fra valpen din.  Når valpen din er bortimot 7-8 måneder vil den ha fått sine 42 voksentenner.  Gjør det til en vane å sjekke din hunds munn, da merker du med en gang hvis det er noe som ikke er som det skal.


Når det gjelder en voksen hund er løse tenner problematisk.  Den kan ha slått seg i munnen, den kan ha en tannsjukdom som gjør at tenner løsner.  Det kan også være symptom på andre sykdommer. Du tar selvsagt en tur til din dyrlege om din voksne hund har løse tenner.


Noen tann- og munnsjukdommer du bør kjenne til:

Periodontal sjukdom (periodontal betyr rundt tannen) : smertefull infeksjon mellom tennene som kan resultere i at tenner løsner og spre infeksjonen til resten av kroppen. Symptomene er løse tenner, dårlig ånde, tannpine, nysing og rennende nese.


Gingivitt: er en betennelse i tannkjøttet som hovedsakelig skyldes opphopning av plakk, belegg og sykdomsfremkallende bakterier i tannkjøttsranden. Symptomer er blødninger, rødt og hovent tannkjøtt og dårlig ånde. Dette er reversibelt om man starter med å rense tennene og å holde de rene.


Halitoses / dårlig ånde: kan være det første tegnet på problemer i munnen og er forårsaket av bakterier fra matpartikler som blir liggende mellom tennene eller en infeksjon i tannkjøttet. Helt vanlig tannbørsting vil kunne forbedre dette.


Hovent tannkjøtt: utvikler seg når plakk/belegg bygger seg opp og mat setter seg fast mellom tennene. Regelmessig tannpuss hjemme og en sjekk av tenner når man er hos dyrlegen forhindrer dette.


Voksende tannkjøttsykdom (epulis): oppstår når tannkjøttet vokser ukontrollert og over tennene og må behandles for å unngå infeksjon. Dette er en arvelig tilstand. Behandles med antibiotica, operasjon.


Svulster: vises som klumper i tannkjøttet. Noen av disse er ondartet og dette må fjernes kirurgisk.


Cyster i spyttkjertlene: ser ut som store, væskefylte blemmer under tungen, men kan også utvikles nær hjørnene av kjeven. Dette krever drenering og skadet spyttkjertel må fjernes.


Valpesjukeskadet tann:  kan oppstå hvis hunden hadde valpesjuke som liten. Voksentennene kan etter en slik sjukdom bli svekket.  En skade som er oppstått pga av dette er permanent og tannen/tennene som er skadet bør fjernes av en veterinær.



Du skal også sjekke munnen om hunden din spiser dårlig, ikke vil ha mat.  En hund som har vondt i tennene sine kan også reagere med aggressivitet.  Merker du at hunden din ikke oppfører seg helt som vanlig ta en tur til dyrlegen og få sjekket tennene. Smerter kan få hunden til å reagere urasjonelt.


 


Nå er det ganske forskjellig fra individ til individ hvor mye plakk/belegg de får på tennene sine akkurat som hos oss mennesker  Noen individer får aldri problemer mens andre sliter med belegg.  Gi hunden bein å tygge på slik at den skaper bort belegg, t.ex. råe kyllingvinger, råe oxehaler etc.  I tillegg så kan du pusse tennene på den innimellom.  Hunden vil takke deg ved at den får lov til å ha en munn uten tannsmerter.